Zalaszegvár címere

Zalaszegvár község címere

 

A címer álló helyzetű, gallérozott, kerektalpú pajzs. A zöld gallérban egy-egy lebegő, felegyenesedett aranyoroszlán egy aranykoronát tart a mancsában. Az oroszlánok kifelé néznek, nyelvük veres, és lábaikon fekete karmok láthatók.

A jobb oldali oroszlán: bal mancsával aranykoronát, jobb mancsával egy aranymarkolatú ezüstszablyát tart.

A bal oldali oroszlán: jobb mancsával koronát, baljával szablyát tart. A két szablya ezüstpengéje átlósan keresztezi egymást.

A zöld gallér alatti kék mezőben: zöld talajon álló, ezüsttéglákból rakott vár látható. A várfal közepén kapu nyílik. A várkapu fölé egy kétablakos, veres tetőzetű ezüsttéglákból rakott vár látható. A várfal közepén kapu nyílik. A várkapu fölé egy kétablakos, veres tetőzetű ezüsttorony magasodik. A zöld talajt egy ezüstpólya szeli ketté.

A két aranyoroszlán és a korona Hosztót és Zalaszegvár közös hegyközségének pecsétjéből származik. Az aranykorona Zala megyét jelképezi, mivel a község valaha ide tartozott. A két oroszlán Szegvár hős védőinek állít emléket, akik a törökök ellen harcoltak. Az ezüstvár a település nevét adó, és romjaiban még máig is látható várat jelképezi, amely a Marcal folyó egy szegletében épült.